sobota, 17. januar 2009

Ideji tedna #2

Prejšnji teden sem post poimenoval "Online in offline ideja tedna #1". Kamenodobnosti tega naslova sem se zavedel šele danes, čeprav v razmišljanju že dalj časa ne ločujem idej na online in offline. Opciji sta bili le dve - zlezem nazaj v jamo na kosilo (primordialna juha je na mizi, mamut na žaru pa je tudi že skoraj pečen) ali pa spremenim naslov. Tokratni je, pomanjkanju barv navkljub, bližje dejanski vsebini - idejam, ki se mi zdijo zanimive za tole tedensko objavo. In z njim se tudi - hip hip strašni trik! - elegantno izognem kategoriziranju idej, s čimer imajo probleme še festivali.


Numero uno:
Vsi smo že dobili email, na koncu katerega piše nekaj v stilu:"Premislite, preden natisnete to sporočilo. Varujmo gozdove!" Agencija DDB Germany si je ta poziv vzela k srcu in se zapodila v reševanje gozdov sveta. Pripravili so računalniško aplikacijo "Save paper, save trees!" (kratek predstavitveni filmček), ki malo drugače spodbuja uporabnika k zmanjševanju rabe papirja. Na kratko - preden pritisnete "Print", vas s kurzorjem v obliki motorne žage in njenim ropotanjem opozori, da to morda ni najboljša ideja. Če to kljub temu storite, vam predvaja zvok padajočega drevesa. Simpatično. Mogoče jo lahko ponoči naložite vsem sodelavcem;)
Mimogrede - ideja je na oglaševalskem festivalu Eurobest2008 osvojila bronasto nagrado v kategoriji Interactive (in znotraj te v "Other Interactive Digital Solutions" - saj sem rekel, da imajo festivali probleme s tem, ne?).

Numero due:
Citylight panoje na avtobusnih postajah poznamo tudi pri nas. Imajo kup funkcij: lepo se svetijo, ko nam je dolgčas jih lahko preberemo, zakrivajo nam pogled na številko avtobusa in z njimi se lahko...igramo? Po novem res. Agencija Saatchi&Saatchi UK je za izdelek Cadburry Creme Egg ustvarila interaktivni citylight.

Preprosta, a verjetno dovolj zabavna igra za tistih nekaj minut, ko čakamo na avtobus. Se mi zdi pa skoraj gotovo, da lahko v prihodnosti pričakujemo dejansko uporabne interaktivne površine. Tudi na avtobusnih postajah - odštevanje minut do prihoda avtobusa bi bil strašno uporaben dosežek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar