petek, 30. januar 2009

Superbowl, prvič / Zelenjavno pohujšanje

Finale lige ameriškega nogometa (NFL) je pri naših čezatlantskih sosedih dogodek številka ena - takoj za predsedniško inavguracijo, ki je nad vsako številko. Oglasi med Superbowlom so praktično del programa in pogovorov pred in po njem. In vsako leto se okoli njih zgodijo tri stvari.
  1. Cena 30-sekundnega oglasnega bloka se dvigne v nebo in vsi se sprašujejo, ali je to sploh vredno. Letos je cena 3 milijone dolarjev. Superbowl je razprodan. In vsi se sprašujejo, ali je to sploh vredno.
  2. En kup oglasov je cenzuriranih, ker naj ne bi bili primerni za moralno, etično in kulturno nepokvarjeno ameriško publiko. Okoli tega se razvije cel cirkus in ti oglasi včasih postanejo prave spletne zvezde (tudi zaradi podobnih zapisov kot je pričujoči).
  3. Mediji se že vnaprej razpišejo o vseh oglasih, ki bodo prikazani med Superbowlom, gre za pravo tekmovanje, največje znamke pa pred kamero postavijo največje ameriške zvezdnike (npr. Pepsi in Justin Timberlake). 3 milijoni dolarjev vam tako kupijo oglasni prostor, 140 milijonov gledalcev, prestiž in obilico PRja. Morda se tu skriva tudi odgovor na točko ena.
Ena od letošnjih žrtev cenzure je pro-vegetarijansko oz. anti-mesno usmerjen oglas za katerim stoji izredno močna organizacija PETA (People for Ethical Treatment of Animals). Od televizijske mreže NBC so prejeli seznam točk, ki cenzorje motijo pri dotičnem oglasu. V prostem prevodu, a čimbližje originalu, zgledajo takole:
  • lizanje buče
  • dotikanje prsi z roko med grizenjem brokolija
  • buča med nogama od zadaj
  • drgnjenje medeničnega predela z bučo
  • natepavanje z brokolijem
  • beluši v naročju dajejo vtis, da bodo porinjeni v vagino
  • lizanje jajčevca
  • drgnjenje belušev ob prsi

Vse skupaj se sliši, kot bi PETA oglaševala kakšen moderen fetiš na zelenjavo. Ali to, ali pa so pri NBCju vendarle preveč v skrbeh za moralno neomadeževanost ameriškega potrošnika. Seznamček je vsekakor zanimiv in kar kliče k ogledu oglasa - šolski primer, kako cenzura vzbudi zanimanje.

Prepovedan Petin Superbowl oglas:


1 komentar:

  1. Haha, pogledala vse videe. Meni je pa ful dobra ideja: "Every sip get's you closer to Justin." :) Zelenjavno pohujšanje pa ne bom komentirala, ker boste rekli, da sem preveč konzervativna :)

    OdgovoriIzbriši