sobota, 24. januar 2009

MyWork: radijski oglas / FIAT Sound

Radio mi postaja vse bolj všeč. Razen za poslušanje.

Z veseljem poslušam glasbo. Z veseljem poslušam oglase (recimo temu profesionalna deformacija). Ne morem pa poslušati spikerjev. Izgubim vsako sposobnost razmišljanja - enkrat skuham kavo brez vode, drugič karboniziram toast. Moj prefrontalni korteks je povsem zmeden, ko mora procesirati:
  • rezanje komadov, da lahko spikerji povedo dva stavka več; večinoma gre seveda za najbolj znane solaže rock komadov. Mark Knopfler, ne seri, spiker mora povedati, kaj se mu je zgodilo danes na semaforju na poti v službo.
  • spikerjevo žvižganje med komadom; drži, Winds of Change zveni mnogo boljše, če ga odžvižgata dva - hvala.
  • spikerjevo prepevanje refrena; kot smo copywriterji falirani pisatelji, so spikerji očitno falirani pevci. Vendar imajo oni na voljo Popstars.
  • duhovite jutranje monologe in dialoge; res je, radio sem prižgal, da bi poslušal vajino hahljanje, smehljanje, zbadanje in trivialne novičke v stilu "Veš, da v New Orleansu še vedno obstaja zakon, po katerem ženske lahko vozijo le, če pred avtom hodi moški in maha z zastavo?"
  • novice vsakih 10 minut; očitno se je med 14.30 in 14.40 zgodilo nekaj res pomembnega; vsak dan.
  • napovednike neskončnih nagradnih iger, v katerih mi radio želi plačati položnice ali podariti kup denarja; mimogrede - morda je to recept tudi za upehano časopisje - obratna naročnina: plačujte ljudem, da vas berejo! Brezplačniki bodo izginili kot golobi okoli burekarnice.

Priznam, občasno je kdo tudi povsem korekten in zabaven. Kot oglaševalski medij pa mi je radio dejansko vse bolj všeč. Na internetu je možno vse, na TVju je možno vse, v tisku je možno (skoraj) vse, medtem ko radio s svojimi omejitvami precej zoži polje razmišljanja. Vendar pa le uporaba zvoka predstavlja nek izziv. Radijski oglasi gredo večinoma po receptu "malo humorja, nato pa izdelek", kar pa je navsezadnje logika tudi večine ostalih oglasov. Zaenkrat.

Oglas za avtomobila Bravo in Grande Punto iz serije FIAT Sound:



Inspiracija za idejo sta bila Abbott in Costello s svojim "Who's on first?" skečem. Na voljo je bilo le dobre pol minute, ob upoštevanju vseh želja naročnika.


Ni komentarjev:

Objavite komentar