nedelja, 25. januar 2009

Knjiga / Time: A user's guide

Redkokdaj kupim knjigo direktno s police v knjigarni. Brez vsaj manjšega researcha na Amazonu. Tokrat sem jo. In očitno imam srečno roko. Stefan Klein - Time: A user's guide (s podnaslovom "Making sense of life's scarcest commodity") je ena najboljših knjig, kar sem jih dobil pod prste.

Čas me fascinira. Čas je "the stuff life is made of" (Benjamin Franklin). Zato me je tudi pritegnil naslov knjige na polici oddelka Psihologija v knjigarni Konzorcij. Ne zanimajo me priročniki za samopomoč in raznorazne knjige o produktivnosti in boljši izrabi časa a la "7 navad uspešnih ljudi". Stefan Klein se je koncepta časa lotil celovito, znanstveno temeljito in vse informacije destiliral v berljivo obliko. Knjiga je dejansko poljudna študija koncepta časa iz biološkega, psihološkega, kulturološkega, sociološkega in fizikalnega vidika. Z viri podprte in medsebojno povezane informacije Stefan Klein zloži v trdno in razumljivo konstrukcijo, ki z vsako stranjo uspe pri bralcu sprožati nova razmišljanja. Šele razumevanje omogoča spremembe (kar je tudi razlog, da zgoraj omenjene knjige ne delujejo).


(Stefan Klein; Time: A user's guide; Penguin Books 2007, 342 strani)

Že dalj časa razmišljam v smeri, ki jo je ta knjiga še utrdila: ura in koledar dejansko ne pomenita ničesar. Sta pripomoček človeka za lažjo koordinacijo s celotno družbo. Izjemno koristen pripomoček (Lewis Mumford, ameriški zgodovinar:"Ura, ne parni stroj, je največji izum industrijske dobe."), toda nič več kot to. Kakšen vpliv smo jima dovolili na naša življenja in zakaj, naj razmisli vsak sam. S časom dejansko nimata dosti skupnega. To je le drobec Kleinove študije.

Vsaka knjiga, ki uspe stvari postaviti v drugačno perspektivo, kot je bralcu privzgojena (in kot taka ni rezultat lastnega razmišljanja, ampak kulture), je briljantna. Ta je ena takšnih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar