nedelja, 4. januar 2009

Težko je biti žirant. Nagrajenec še teže!

Od žirij se pričakuje poznavanje lastnega področja, (predvsem) na tem sloni integriteta posameznega člana in posledično verodostojnost celotne žirije. Golden Drum '08 je v kategoriji OpenAd / Print (torej OpenAd neobjavljeni, nebrandirani oglasi) podelil nagrado čisti reciklaciji...
... že večkrat videne ideje (tattoo, narejen s permanentnim flomastrom). V industriji, ki proizvaja ideje, vsak dan nastajajo kupi kreativnih konceptov. Nekateri postanejo oglasi, drugi postanejo umetniški spin-offi. Večina ne postane nič. Delež, iz katerega vklijejo oglasi, je kljub vsemu tako velik, da je nemogoče poznati vse. Ampak ali lahko žirija sploh reče:"Sorry guys, we didn't know,"?




(zgoraj: nagrajena OpenAd ideja; spodaj: dva že obstoječa oglasa; vir: goldendrum.com)

Kaj naj v tem primeru naredijo nagrajenci? Samoiniciativno vrnejo nagrado? Če predpostavimo, da kreativec te ideje prej še ni videl, je torej zrasla na njegovem zeljniku. In ta predpostavka sploh ni tako naivna – to se dogaja kar naprej. Genialna, čisto tvoja ideja, kreativni direktor pa – »Ne, ne, to je že bilo.« V tem primeru nihče iz kreativnega teama ideje prej še ni videl (kar so povedali na Golden Drum blogu – recimo, da jim verjamem; upam tudi na odgovor žirije, k čemur na istem blogu poziva Martin Mol). Nagrajena je bila pravzaprav njihova originalna ideja. Po drugi strani pa...
...bi tudi kreativci lahko premogli več skrbi za lastno širino in posledično kreativno samokritiko. Vsaj v izogib najbolj grotesknim situacijam. Primer iz domačih logov (in ob relativno majhni količini slovenskih oglasov ni tako težko poznati vseh bolj izpostavljenih):



(zgoraj: oglas Sparkasse; spodaj: oglas NLB depozit; v božičnem času so mu nadeli še božično kapico:)

2 komentarja:

  1. Kaj je sploh cilj kreative in oglasov? Imeti najboljši oglas (najlepši, najbolj izviren, najbolj ne vem kaj) ali prodajati? Sam se brez dvoma odločim za drugo možnost. Ubistvu me niti ne zanima kako zelo je oglas kreativen, če le dosega svoj namen.

    Zakaj torej ne uporabljati rešitev, ki so se že nekje drugje izkazale za uspešne. Jasno se potem temu ne reče "kreativno", ampak "kopirano".

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam, da je edini smisel oglasa povečanje prodaje. Itak pa veš, da pri takšnih stvari pridejo v igro osebni interesi ljudi, ki v tem procesu sodelujejo. V tem primeru recimo copywriter, ki želi dobiti nagrado, ker so le-te cenjene v njegovih krogih in pomenijo razvoj kariere.

    Iz vidika lastnika podjetja (ali morda marketinškega direktorja), katerega izdelke oglas promovira, pa je seveda kreativnost popolnoma nepomembna in štejejo edino prodajni rezultati. Razen pri občasnih izjemah, ko podjetje (iz kakršnihkoli razlogov že) dejansko želi zmago ali festivalsko odmevnost oglasa.

    OdgovoriIzbriši