sobota, 18. april 2009

Product RED

Za PRODUCT:RED sem prvič slišal nekje pred dvema letoma, ko je OpenAd objavil pitch za neko podobno iniciativo.


Pri podobnih mednarodnih projektih človek običajno bolj kot ne zamahne z roko in na vse skupaj pozabi, saj redkokdaj zaidejo k nam. Slovenije pač na nekaterih zemljevidih ni. Zato sem bil toliko bolj presenečen, ko se je prejšnji teden sodelavka v službi pojavila v spodnjih allstarkah:


(Converse Product RED; da, tisto je Rdeča kapica:)

Glej ga zlomka - Product RED. Resnici na ljubo je sicer treba priznati, da niso bili kupljeni v Sloveniji, a spričo naše siceršnje izolacije se mi je zdelo zanimivo, da se je zadeva sploh pojavila pri nas. Kaj sploh je ta famozni Product RED?

Na kratko povedano - ideja za financiranje boja proti Aidsu v Afriki. Zrasla je na zeljniku Bonota iz U2 in se razvila v mednarodni projekt sodelovanja s korporacijami kot so Apple, American Express, Microsoft, Starbucks, že omenjeni Converse itd. Korporacija nek svoj izdelek izda v Product RED seriji, večinoma prebarvanega v rdečo. Od prodaje vsakega takšnega izdelka gre določen v fond te iniciative. Tako so involvirani kupci, korporacije ter seveda mediji, saj je zadeva konceptualno zelo prijazna sedmi sili. Samo po sebi sicer nič novega - podobne akcije je tudi v Sloveniji imel marsikateri proizvajalec krem za roke in podobno. Vendar je Product RED precej bolj pobrandiran ter blagovna znamka že sam po sebi. Precej več o Product RED je na Wikipedii.

Bono ima zanesljivo dobre namene, korporacije morda malo manj. Product RED je zanimiv kot (marketinški) koncept - kot izvir vsebine, ki si jo korporacije tako želijo vdahniti svojim blagovnim znamkam.

On the other hand, I just liked the shoes.

2 komentarja:

  1. Pred časom sem poslušal predavanje ene tete, ki sedi precej visoko v organiziciji, ki fura ta branda.

    Ideja kot taka mi je sicer všeč, njena predstavitev in usmeriitev znamke pa malo manj. V to "Red label" skupino ne more priti kar vsak produkt, ampak se fokusirajo na premium proizvode, češ, da morajo pazit, na ugled branda. Ob teh besedah je ta dobrodelna akcija že izgubila nekaj sijaja v mojih očeh.

    Ko pa je debata naletela na finančni vidik zadeve in količino denarja, ki si ga oni vzamejo pa se je začela tako zapletati in izmotavati, da je blo fuj in fej.

    Super fino fajn, da obstajajo take akcije, ampak le do mere, ko gre večina zbranega denarja v dobredelne namene in ne v žepe pohlepnih organizatorjev tovrstnih akcij.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kdo pa je ta teta? Se v prihodnje priporočam za kakšne informacije o podobnih predavanjih - če bo čas, grem z veseljem kej pogledat.

    Kar se pa dobrodelnosti tiče se pa strinjam. Sej je jasno zakaj so korporacije v tem. Bonotu pa bolj ali manj verjamem, da resno misli s svojim "poslanstvom", ker take stvari fura res že velik časa. Lani enkrat sta bila v Sloveniji mož in žena, itak sem vse o njiju pozabil. Vem samo, da v Afriki (ali indiji...) furata neko šolo za otroke in sta v sloveniji še zbirala denar. V končni fazi je res edini način, da daš nekomu keš v roke. Vse "krovne" organizacije in vmesni členi se samo pasejo na dobrodelnosti drugih. Čeprav se verjetno tudi med njimi najde kakšen ok.

    OdgovoriIzbriši