ponedeljek, 23. februar 2009

Knjiga / David Lynch: Catching the big fish

Režiser in producent mojstrovin filmskega traku, kot so Mullholand Drive, Eraserhead in - ah! - Twin Peaks, je tudi avtor knjige s polnim naslovom Catching the big fish / meditation, consciousness, and creativity. Nanjo sem naletel slučajno, na spletnih straneh knjigarne Behemoth.

Pritegnili sta me dve besedi - consciousness in creativity (oziroma štiri, če štejemo še David Lynch). Rdeča nit knjige pa je pravzaprav transcendentalna meditacija. Lynch je postal praktično njen evangelist. Na notranji strani naslovnice lahko preberemo:

Ideas are like fish.

If you want to catch little fish, you can stay in the shallow water. But if you want to catch the big fish, you've got to go deeper. [...] The more your consciousness is expanded, the deeper you go.

(2007, Tarcher Penguin, 180 strani)

O pozitivnih učinkih meditacije na zavedanje in kreativnost beremo skorajda na vsaki drugi strani. In človek mu pravzaprav brez problema verjame - iz zapisov veje nekakšna umirjenost, preprostost in iskrenost. Sama knjiga je zbirka večinoma enostranskih zapisov na neko Lynchevo misel, koncept, idejo ali film. Tako včasih pogledamo v zakulisje njegovega kreativnega procesa, drugič smo deležni čisto praktičnih nasvetov glede npr. izbiranja igralcev. In tudi slednji zapisi so zaradi svoje, recimo poduhovljene, vsebine zlahka prenosljivi na druga področja - naj gre za ideje ali delo z ljudmi.

Na strani 157 pod naslovom Common Sense David zapiše:

Most of filmmaking is common sense. If you stay on your toes and think about how to do a thing, it's right there.

Jaz mu verjamem. Ker je pri večini stvari tako. Edini hec je, da - kot pravi zdaj že ponarodeli rek, čeprav ga je bojda moč pripisati Willu Rogersu - "common sense ain't that common."

In mogoče bom začel celo meditirati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar